söndag 26 juni 2011

Asiatiska grillspett med potatissallad och ajvarsås

Den stora sommarhögtiden är över för det här året och nu är resten av den underbara svenska sommaren kvar! Visst har vi haft en Underbar sommar hittils vädermässigt om vi bortser från den som vanligt kalla och regniga midsommaren. Det är ju precis som vanligt!

Det har varit lite tyst här på bloggen ett tag, men jag har varit upptagen med annat. Som ni vet så skriver jag bara om jag har tid och lust och låter det inte bli något tvång. Eftersom det är grilltider nu vill jag dela med mig av en grillmarinad som jag tycker är väldigt god. Den går att användda till i stort sett vilket kött som helst, men jag tycker det blir bäst om man marinerar bitar av kött och trär på grillspett. 

Just den här kvällen som vi lagade de här spetten hade vi fortfarande i affären inte riktigt bestämt vad kvällens middag skulle bli. Det är ovanligt för att vara oss!
I tankarna fanns att vi skulle kunna göra en marinad till kött som vi använde ofta förra sommaren. Thomas var sugen på hemlagad potaissallad, så under tiden vi handlade bestämde vi oss för grillspett med potaissalld.

I butiken demades cevapcici med ajvarsås. Jag har lite svårt för ajvar men den här såsen var mild och god och hur enkel som helst. Man blandar helt enkel gräddfil eller creme fraiche med så mycket ajvar man vill och vips har man en god grillsås som passar till det mesta.

Vi använde fläskkarré och färsk italiensk salsiccia på våra spett men man kan ju blanda som man vill. Tänk bara på att använda råvaror som har samma grilltid.

Asiatiska grillspett med potatissallad och ajvarsås
4 portioner

Grillspett

600 g kött (fläskkarré, kycklingfilé, entrecote eller vad du vill!)
Man kan också ta 300 g kött och 300 g köttig korv och varva på spetten.
8 spett
3 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk sesamolja
2 msk naturell olja
1/2 dl söt mörk soja t. ex Ketjap Manis
1 tsk sambal oelek

Börja med att lägga spetten i blöt om du använder träspett.
Skär köttet i bitar som passar på spetten. Antingen på längden i 3 cm breda strimlor eller i kuber om du varvar köttet med något annat.
Riv ingefära och vitlök. Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastburk där även köttet får plats. Lägg i köttet och låt stå i ungefär en timme.
Trä kött och ev korv på spetten. Grilla eller stek spetten.



Potatissallad

1 kg potatis
1 knippe rädisor, klyftade
1 röd eller gul lök
Sockerärtor
Ruccolasallad
Fetaost
Soltorkade tomater
Oregano

Dressing
3/4 dl rapsolja
1/4 dl vitvinsvinäger
svartpeppar
salt

Koka potaisen. Skär i bitar medan de ännu är varma och lägg dem i en skål tillsammans med skivad lök, klyftade rädisor och sockerärtor.
Blanda dressingen och slå den över den varma potatisblandningen. Vänd runt och låt svalna.
Tillsätt sedan ruccolasallad, fetaost, soltorkade tomater och oregano efter smak.