torsdag 19 maj 2011

Smultronställen

När våren grönskar som mest lockas vi varje år att ta en tur till härliga Österlen. På vår våriga utflykt stannar vi nästan alltid på samma platser av tradition! Givna stopp är Brösarps backar för att se om gullvivorna står i full blom, Simrishamn för att luncha, Sparrisgården för att bunkra upp med färsk sparris som är så gott och Olof Viktors café och bageri för att fika och köpa surdegsbröd.

Den här gången stannade vi på antikaffären Karossagården i Gladsax och det var några småsaker vi skulle titta efter men det var stängt:(. Hade glömt att kolla öppettiderna, så det får bli en annan gång. Vi gjorde också ett stopp på Buhres fisk i Kivik där vi handlade lite delikatesser att smaska på till kvällen.



Första stoppet blev alltså Brösarps backar. Gullvivorna är fullständigt underbara och växer överallt. Jag vet inget annat ställe med så mycket gullvivor på samma ställe och jag är förvånad över att de betande bregottkorna inte ger sig på dem.


Vi åkte vidare mot Kivik och Buhres fisk där vi gick runt en stund och dreglade över allt gott. För oss matglada är det helt omöjligt att gå in i en sådan affär och bara titta. Vi har alltid köpt något när vi går ut därifrån. Men det ska tilläggas att det är ganska dyrt, riktiga turistpriser faktiskt. Vi köpte med oss varmrökt lax, rökt makrill och flatrökt ål, en liten bit av varje vilket gick på nästan 200 kronor.

Bild lånad från Buhres fisk

Efter det körde vi om Gladsax till den stängda antikaffären Karossgården. Vi har varit där ett par gånger innan och det är ett mycket välorganiserat ställe där man kan hitta det mesta. Rekommenderas starkt om ni har vägarna förbi Gladsax i sommar.

Bild lånad från Karossgården

Dagens lunchställe blev Restaurang och Pizzeria Cimbris i Simrishamn. Solen värmde gott och vi valde ett bord på uteserveringen mot gatan. Vi provade den här restaurangen redan förra året och blev nöjda och trodde det var ett säkert kort. Maten var visserligen inte oätlig på något vis men det var inte heller någon höjdare. Dagens lunch: stekt spätta med remouladsås och kokt potatis - 1 potatis!! Det är tydligen ont om potatis i Skåne den här våren eller så tyckte kocken att det såg elegant ut med bara 1 potatis på varje tallrik. Nu är det slutätet på Cimbris för vår del!

Sparrisgården nästa! Vi är trogna kunder sedan flera år tillbaka. Vi köper en fyra fem buntar färsk sparris och fryser in när vi kommer hem. Närodlad dagsfärsk sparris är en lyx i tillvaron och kan inte jämföras med importerad.

Bild lånad från Sparrisgården

Eftermiddagsfika på Olof Viktors är också lyxigt och en ren njutning. Vi satt en stund i den fina gammaldags miljön i fiket och åt varsin kaloribomb och tog igen oss. Man blir trött av  att vara på resande fot en hel dag:) Vi köpte också med oss ett par goda nybakade surdegsbröd hem som passade bra till den rökta fisken från Buhres.



Efter fikat kände vi oss ganska dästa och tog oss en nypa luft på stranden utanför Ystad. Tyvärr var det väldigt disigt så några snygga strandbilder blev det inte.




Dagens tur avslutades med en inköpsrunda på Biltema i Kristianstad och därefter bar det av hemåt!


söndag 8 maj 2011

Pollymuffins

Jag har märkt att det blivit väldigt poppis att baka kakor med godis. Egentligen är väl det lite kaka på kaka som man säger, men oftast riktigt, riktigt gott! Jag har provat två varianter innan som jag lagt ut här, nämligen Chokladmuffins med dumlekola och Chokladmuffins med chokladbitar, i det här fallet nonstop-choklad. Man kan nästan tro att jag är lite förtjust i choklad:)

Nu hade jag hört många prata om att de bakat muffins med Polly-godis och After Eight, var för sig i olika kakor. Jag funderade på om det kunde bli gott ihop, med polly i en långpannechokladkaka och After Eight ovanpå! Har inte testat den idén ännu för jag fick inte med mig någon After Eight hem sist jag handlade men en jättepåse Polly inhandlades.

Det fick bli vanliga ljusa muffins med tre polly i varje. I receptet varnades för att grädda muffinsen för länge, med risk för att Polly-pralinerna smälter för mycket och det vill man ju inte. Därför tog jag ut mina efter exakt 12 minuter och de såg jättefina ut MEN de sjönk ihop i mitten och bildade en liten gömma av ej färdigbakad smet. Man kan kalla det lite dödbakt om man vill, men jag kallar det kladdkakekonsistens:) Riktigt gott blev det också! Receptet har jag hittat på Dagens Muffin.



Polly-Muffins
12 st

2 ägg
3 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 g smält smör
1 dl mjölk
Polly-godis efter smak
Kakao att pudra över om man vill

Vispa ägg och socker pösigt. Rör i de torra ingredienserna följt av smör och mjölk. Klicka ut hälften av smeten i formarna. Lägg 3-4 Polly i varje form och täck sedan med resten av smeten.
Grädda i mitten av ugnen på 200° i 12 minuter. När muffinsen svalnat, pudra över lite kakao.

Om man vill kan man även ha i 3-4 msk kakao i smeten, eller annan smaksättning, t ex kokosflingor eller citronskal.

fredag 6 maj 2011

Nässelsoppa

Våren kom snabbt när det väl blev varmt, men nu har det varit lite svalare några dagar så än finns det tid att plocka nässlor innan de växer sig för stora.

Det är flera år sedan jag  lagade nässelsoppa och jag tror att jag bara lagat det en gång innan. Oftast hinner man inte med när våren kommer. Allting växer så snabbt och nässlorna blir stora och trådiga innan man kommer sig för att plocka.

Men i år blev det av att jag plockade nässlor och lagade en soppa. Tack vare att Marina ville hälsa på och plocka nässlor gjorde jag henne sällskap och fick ihop till ett kok. Några dagar tidigare hade jag fått färska vaktelägg av min far, som föder upp vaktlar. Jag visste inte riktigt hur jag skulle använda dem på bästa sätt, men bestämde mig för att koka dem och äta dem tillsammans med nässelsoppan, vilket uppgraderade soppan till rena lyxrätten!



Just det här receptet på nässelsoppa kommer från Anna Bergenströms Nya Annas mat.




Nässelsoppa
4 portioner

2 liter små nässlor eller toppskott av nässlor
1 1/4 liter vatten
1-2 tärningar grönsaksbuljong
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1/2 dl grädde eller 1 dl mjölk
ev några strån gräslök

Skölj nässlorna väl i rikligt med kallt vatten. Ett bra sätt är att lägga dem i en stor bunke och röra runt med en slev så att ev skräp sjunker till botten.

Koka nässlorna i vattnet i ca 10 minuter under lock. Sila av nässelspadet och ställ åt sidan.

Låt nässlorna svalna och krama ur dem. Hacka dem med kniv på en skärbräda.

Knåda ihop en kula av rumsvarmt smör och mjöl.

Koka upp nässelspadet och lägg i 1-2 buljongtärningar. Låt buljongen smälta och tillsätt smör/mjölkulan. Rör om och låt soppan småkoka i 3-5 minuter. Rör ner nässelhacket och grädde. Red ev av soppan om den känns för tunn.

Servera soppan med kokta ägghalvor och ev lite finskuren gräslök.


onsdag 4 maj 2011

Paj Provencale


När man börjar få pikar från omgivningen om att de inte hittar något nytt på bloggen är det dags att skärpa till sig! Jag tror jag fått en släng av vårtrötthet samtidigt som jag haft fullt upp och det har inte funnits någon bloggenergi på ett tag.

Något som upptagit en stor del av min tid är promenader. Jag har nått målet Göteborg i stegtävlingen idag men eftersom tävlingen pågår till den 28 maj är det bara att stega vidare tillbaka längs Göta kanal. Rent teoretiskt alltså! Jag har mest hållit till i Piebodaskogarna på mina promenader:)

Den här pajen är det ett tag sedan jag gjorde och den blev överraskande god. Grönsakerna till fyllningen bakas i ugnen tillsammans med olivolja innan man lägger dem i pajen. Fyllningen blev så god att jag även kan tänka mig att den passar bra som tillbehör till en köttbit. Vill man inte ha en helt vegetarisk paj kan man tillsätta lite knaperstekt bacon i fyllningen




Paj Provencale
6-8 portioner

Pajdeg
150 g kallt smör
4 ½ dl vetemjöl
1 nypa salt
3 msk kallt vatten
Fyllning
2 dl fänkål
2 dl aubergine
2 dl zucchini
2 dl röd paprika
300 g potatis
2 dl gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
4 msk olivolja
Salt och peppar
1 dl riven ost
5 ägg
1 dl crème fraiche
3 tomater, skivade
½ dl slätbladig persilja, hackad
½ dl basilika, hackad

Blanda smör, mjöl och salt till degen i en matberedare. Tillsätt vattnet lite efter hand tills det blir en mjuk deg. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kyl ca 30 minuter.
Värm ugnen till 200 °. Skär fänkål, aubergine, zucchini, röd paprika och potatis i 2 cm stora tärningar. Lägg dessa tillsammans med lök och vitlök i en skål. Tillsätt olivoljan och blanda väl så att den täcker grönsakerna. Fördela grönsakerna i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Salta och peppra och baka grönsakerna i ca 20 minuter eller tills de känns mjuka. Ta ut dem från ugnen och låt dem svalna.
Kavla ut degen och klä en 28 cm pajform med den. Nagga degen i botten med en gaffel. OBS förbaka inte pajskalet.
Lägg de avsvalnade grönsakerna i pajskalet. Fördela osten över. Vispa ägg och crème fraiche, salta och peppra. Häll äggstanningen över grönsakerna. Lägg tomatskivor ovanpå och strö över persilja och basilika. Grädda pajen i 35-45 minuter tills äggstanningen har stelnat och är gyllenbrun.