måndag 11 april 2011

Skogspromenad

Idag har jag njutit av ännu en ledig solig dag! Vilken energi man får av solen efter den långa kalla vintern! Jag kan inte komma ihåg att jag nånsin uppskattat vårens ankomst som det här året! Man är ju svältfödd på ljus och kan liksom inte få nog:)

I förmiddags tog jag min mor med mig till Hörnsjöns Plantskola för att köpa lite vårblommor till krukor och kyrkogård. Det blev klassiska vårblommor, påskliljor och penséer för det lyser ju upp så fint innan allt annat börjat växa. Sedan körde vi direkt till kyrkogården och planterade och efter det petade vi ner blommor i krukor här hemma.

Ikväll var det dags att bättra på stegsnittet! Dagens aktiviteter hade knappt gett mig 10 000 steg, men mycket vill ha mer och jag kände ett visst behov av min numera dagliga 1-timmes promenad. Jag drog iväg ut i skogen och letade mig in på lite nya vägar och fick ihop ytterligare 8000 steg och en massa frisk luft och underbart fågelkvitter!



onsdag 6 april 2011

Chokladmuffins med dumlekola

En av mina laster är att jag köper alldeles för mycket tidningar och kokböcker. Sedan vi flyttade ligger de flesta kokböckerna nedpackade i lådor. Jag valde bara ut några favoriter att ha framme tills jag har mitt drömkök med plats för så många jag vill:)

Förra veckan var det en recepttidning som råkade följa med hem från affären. Jag kunde inte motstå att köpa nya numret av Hemtrevligt Hembakat som frestade i tidningshyllan.


Jag har redan märkt ut flera recept som jag vill testa och eftersom jag är svag för allt som innehåller choklad började jag med dessa chokladmuffins med extra överraskning i form av dumlekola. De blev lite lagom kladdiga och chokladiga, precis i min smak!

Jag gräddade mina muffins i två silikonformar med hjärtanform. Den främre formen på bilden har jag fått från Tupperware och den är hur bra som helst och kakorna släpper lätt. Den bakre formen är från Gastromax och fungerar tydligen inte som Tupperwareformen, för kakorna släppte inte formen utan jag fick gröpa ur varje hjärta och ändå satt en del av kakan kvar.


Chokladmuffins med dumlekola
ca 12 st

75 g smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret. Tillsätt mjölken.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Rör ihop alla torra ingredienser och blanda sedan ner det i äggsmeten. Tillsätt smör- och mjölkblandningen och blanda väl.
Låt smeten vila i kylskåp i ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 °.
Ställ ut 12 formar i en muffinsplåt eller förbered en silikonform genom att skölja av den i vatten. Lägg lite smet i botten av varje form. Lägg dit en dumlekola och fyll sedan på med mer smet.
Grädda mitt i ugnen i ca 11 minuter.





tisdag 5 april 2011

Solig ledig dag!

Vilken skön ledig dag jag hade igår. För en gång skull var vädergudarna på min sida på min lediga dag. Sol, sol, sol, kvittrande fåglar och en härlig vårdoft i luften! För mig var detta defenitivt första riktiga vårdagen!

Jag började dagen med en långpromenad som uppvärmning för stegtävlingen som startar idag. Jag har dragit igång en stegtävling på jobbet genom tappa.se. Vi har delat upp oss i två lag och tävlar både mot oss själva, varandra och alla andra lag som är med i tävlingen. För att vara med i fajten krävs det att man går minst 10 000 steg om dagen mellan idag och den 28 maj. Det ska bli riktigt kul!

Efter den stärkande promenaden, där jag såg flera citronfjärilar, bestämde jag mig för att baka. Det blev chokladmuffins med dumlekola. Recept kommer inom kort.

Sedan gick jag ut i det underbara solskenet igen och började vårröja på gården. Jag bestämde mig för att elda en brasa och få undan lite nedfallna grenar och gammalt visset gräs och dagen avslutades med korvgrillning på den falnade glöden. I de sista värmande strålande käkade vi nygrillad korv och lyssnade på fåglarnas kvitter. Vilken energi man får av en sådan dag! Flera såna dagar vill jag ha!

lördag 2 april 2011

Fiskgryta

Lördagskväll innebär att vi anstränger oss lite extra med matlagningen hemma hos oss. Vi jobbar så oregelbundet och tvärtom så om vi är lediga samtidigt på helgen försöker vi laga någon gammal favorit eller leta upp ett nytt spännande recept.
Den här fiskgrytan lagade vi första gången för några veckor sedan och jag hittade receptet på ica.se. Jag uteslöt musslor som fanns med i grundreceptet och la till sockerärtor eftersom jag tyckte det saknades något grönt och krispigt. I receptet ingår 2 1/2 dl torrt vitt vin. Jag är inte så duktig på vita viner och har dålig koll på om det jag hade i var torrt eller inte men det var iallafall inte sött, det är nog huvudsaken. Resten av det vita vinet i flaskan drack vi naturligtvis till maten:)
Jag fuskade lite och köpte färdig aioli och det var riktigt gott med en liten klick på toppen vid serveringen. Färdigköpta vitlökssmörsfyllda baguetter passar också bra till.

Fiskgryta
4 portioner

400 g torskfilé, sej eller hoki
300 g laxfilé
1/2 purjolök
1/2 gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1/2-1 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 1/2 dl torrt vitt vin
1 1/2 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
100 g skalade räkor
1 1/2 tsk tomatpuré
150 g sockerärtor


Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.
Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt det fräsa med en stund.
Tillsätt vin och buljongtärning. koka ett par minuter. Rör ner grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
Skär fisken i munsbitar. Skär sockerärtorna i bitar. Lägg fisk och sockerärtor i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
Tillsätt räkorna. Hetta upp och servera genast, gärna med aioli och varmt bröd.