måndag 26 juli 2010

Bärdag

Min semester är slut och jag började jobbveckan med ledig dag:) Och dagen har ägnats åt bär. En del av förra årets röda vinbär låg fortfarande i frysen så idag fick de bli saft tillsammans med lite jordgubbar. Nästan 10 kilo bär och 4 kilo socker resulterade i 12 stora flaskor saft på ungefär 3 timmar. Jag använder en saftmaja när jag kokar saft dvs bären varvas med socker och ångas och vips så har man färdig saft att hälla på flaskor. Eftersom jag förvarar saften i kylskåp behövs inga fler tillsatser.

Nu är frysen redo för nya bär så efter saftkokandet gav jag mig ut i skogen och plockade ett par liter blåbär! Om sanningen ska fram så har jag fortfarande kvar blåbär i frysen som jag plockade förra sommaren, men när det finns en massa fina bär i skogen så måste jag plocka, det bara är så!!

När jag förra veckan insåg att blåbären var mogna igen och upptäckte att jag inte smaskat i mig alla från i fjol bestämde jag mig för att baka något gott med blåbär. Det blev blåbärsgrottor. Receptet är detsamma som till hallongrottor förutom att jag bytte ut hallonen mot blåbär så klart!


torsdag 22 juli 2010

Camping

Jag är nu inne på min tredje och sista semestervecka för den här gången och jag kan verkligen inte klaga på vädret! Visst har en del dagar varit lite kvava men man kan ju alltid ta ett dopp ihavet eller i närmsta badsjö och det har jag verkligen gjort! Så mycket som jag badat på den här semestern har jag aldrig tidigare gjort förutom vid utlandsemestrar förstås.

Söndag till tisdag tältade vi tillsammans med vänner på Råbocka Camping i Ängelholm och det var några riktigt sköna och avkopplande dagar. På måndagen var vädret lite halvmulet så då tog vi en tur på Bjärehalvön och besökte Torekov och Hovs Hallar. Tisdagen tillbringade vi på den underbara stranden.

Några bilder från mina lata dagar i solen!











fredag 16 juli 2010

& Vin

Konstig rubrik tycker ni säkert, men så heter en restaurang med bästa sommarläget i Karlshamn. Där satt jag och Johanna och njöt av kvällssolen och varsin supergod pizza i går kväll. Längst ut på Östra piren i Karlshamn med utsikt över hamninloppet och kastellet hittar  man denna pärla.



Om man bokar bord i förväg kan man beställa från À la Carte menyn som innehåller en mängd frestande fisk- och skaldjursrätter med italiensk touch. Men de rätterna får jag se fram emot en annan gång eftersom det var ett spontanbesök och vi var hänvisade till den lite enklare menyn som bland annat  innehåller underbart goda pizzor! Något gott vin blev det inte heller till pizzan eftersom jag skulle köra hem till landet sen, men jag planerar redan ett nytt besök på resturangen med stans bästa utsikt, om man väljer att titta på rätt håll förstås:)

tisdag 13 juli 2010

Kanelbullekaka

Vi flyttade ju för ett tag sedan och nu bor vi i ett mycket större hus men för tillfället har vi mycket mindre plats! Jo så är det:) Vi har köpt mitt föräldrahem och mina föräldrar bor fortfarande kvar i ungefär halva huset. Vi bor i den ursprungliga delen på bottenvåningen, där min farmor och farfar en gång bodde och mor och far bor i den tillbyggda delen plus hela övervåningen. Just nu bor vi alltså lite trångt och sover i halva vardagsrummet och det är inte mycket ordning någonstans! Det jag saknar mest är förvaringsutrymme. Trodde aldrig att det jag skulle sakna mest i gamla huset var källaren - men så är det! Det var lätt att stuva undan saker man inte ville se eller inte behövde för tillfället. Nu måste jag gå över gården till ett uthus för att lämna och hämta saker och  i nämnda uthus har vi inte heller hunnit få någon ordning:) Tycker bara att vi flyttar runt på prylarna.

Naturligtvis har vi en massa renoverande framför oss innan vi får någon riktig ordning. Då är det också tänkt att vi ska ha vårt sovrum på övervåningen och då kommer det att bli lite lättare att möblera. Tid, pengar och tålamod så är vi snart där!

Eftersom allt har varit så där rörigt i några månader nu har jag inte haft så mycket energi över till kreativt skapande, dvs kakbak och matlagning, men nu på semestern smög sig baklusten på mig igen. Jag började med något enkelt, en sockerkaka. Egentligen hade jag velat baka kanelbullar men jag hade ingen jäst hemma så då blev det en Kanelbullekaka istället. Receptet hittade jag i boken  Sockerkaka som ingår i serien Livets Goda,  utgiven av Aftonbladet i samarbete med Tasteline. Passar mycket bra till ett glas saft i sommarvärmen.




Kanelbullekaka

100 g smör
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
2 1/2 dl gräddfil

1 dl strösocker
4 msk kanel
ev pärlsocker till garnering

Smält smöret och låt det svalna helt. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Sikta i vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Rör sist i gräddfil och det avsvalnade smöret.
Smörj och bröa en sockerkaksform. Slå i ca hälften av smeten, strö över socker och kanel och häll på resten av smeten.
Grädda i 180° i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.
Strö ev. lite pärlsocker över den avsvalnade kakan.


måndag 12 juli 2010

Semester

I år verkar det som om jag har dragit vinstlotten vädermässigt på semestern! Jag som brukar bli tilldelad regnperioden har i år haft en hel veckas soligt väder och det verkar som att det kommer att fortsätta så här ett tag till!

Idag har även sambon varit ledig och vi har lyxat med lunchbuffé på Gourmet Grön i Karlshamn! Helt klart en av de bästa restaurangerna i Sverige! Fräsch medelhavsinspirerad meny och ett underbart läge på Piren i Karlshamn. För er som inte varit där - ni har missat något!!

Igår varvade jag kakbak med slappande i trädgården. Det var svårt att bestämma sig för om det var varmast i köket eller utomhus! Inne har jag en fläkt som svalkar lite men ute fläktar en ljum sommarvind och jag tycker man ska tillbringa så mycket tid som möjligt ute på sommaren. Inne kan vi kura när vintern kommer och det är 20 grader kallt.

Eftersom sambon jobbar får jag roa mig själv om dagarna. Det finns det ju både för och nackdelar med. Det är bara min vilja som styr dagens aktivitet, fördel helt klart men de flesta aktiviteter är roligare om man är två eller fler, dvs nackdel. Jag är faktiskt inte så van att hitta på saker på egen hand och eftersom jag är en social och pratglad person drar jag mig oftast för att ge mig av på egen hand. MEN i lördags bestämde jag mig i allafall för att ta mig en tur med mig själv och bilen:) Det ångrar jag verkligen inte! Jag hade sett en annons om en gårdsaktion några mil härifrån och styrde kosan dit. Bara för att jag kom dit ensam var jag naturligtvis inte ensam. Jag träffade både känt och okänt folk att prata med och vips hade jag spenderat nästan 5 timmar där. Några små inköp blev det också, men jag avstod från att köpa traktorn för 150 000!



När auktionen var slut var jag i stort behov av ett dopp och åkte till närmsta badsjö för att svalka mig och innan jag styrde bilen hemåt lite sen lunch och ytterligare lite shopping. En dag som jag helt klart kommer att minnas som en av de bästa den här sommaren!

På tal om svalkande dopp börjar det bli dags för ett sådant! I denna underbara sommarvärme behövs minst ett dopp om dagen, eller hur. Idag får jag nöja mig med grannbyns badsjö men i morgon planeras dopp i havet:)