lördag 31 januari 2009

Chokladcookies

Underbara, sköna, lediga helg! Finns det något bättre än att vakna upp på morgonen och veta att det är början på en två dagar lång ledighet!? Jag älskar den känslan! Bara det att få vara ledig samtidigt som en massa andra människor och ha möjlighet att träffa vänner som också är lediga om man skulle känna för det. Man kan ta dagen som den kommer och slappa, läsa, laga mat, baka eller något annat inspirerande. Efter frukost började sambon och jag med ett sunt inslag i dagen, för att senare övergå till mindre sunda sysselsättningar, men ändå goda sådana. Vad kryptisk hon kan vara då, tänker ni säkert! Ja, ja klarspråk är alltid bäst: Vi tog en lång skön promenad som resulterade i 8000 steg, inte dåligt va? Någonstans längs promenaden råkade vi inhandla lite fikabröd och när vi kom hem från promenaden firade vi vår sunda livsstil med en härlig lördagsfika. Toppen, en härlig start på helgen tycker jag. Det var gott med kaka till kaffet så jag bestämde mig för att baka några också. Jag köpte februarinumret av Matmagasinet igår och där hittade jag ett recept som jag kände att jag måste testa. Jag säger bara det, varför köpa chokladcookies fyllda med härdade fetter, när man kan baka dubbelt så goda med svenskt smör i? Helt onödigt enligt mig. Men, jag anar att jag kommer att stoppa i mig dubbelt så många av de hembakade:) Jag lovar jag ska bjuda sambon på några också! Här kommer alltså mitt hittills bästa recept på chokladcookies som jag tycker att ni ska prova att baka!

Chokladcookies

125 g smör i bitar
1 ½ dl socker
1 ½ dl farinsocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
5 dl havregryn
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
100 g mörk choklad

Blanda alla ingredienser utom chokladen i en matberedare. Hacka chokladen och blanda med degen för hand. Forma två rullar, ca 4 cm i diameter. Låt ligga i kylen i ca 30 minuter. Skär i ½ cm tjocka skivor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i 200° i ca 10 minuter.






torsdag 29 januari 2009

Utmaning i köket

Jessica har skickat mig en utmaning om kök, och det passar ju mig som handen i handsken!

Tre saker som jag alltid har i kylen:
1. Proviva
2. Ägg
3. Smör

Tre saker jag alltid har i frysen:
1. Kycklingfilé
2. Hallon
3. Hemgjord äppelmos

Tre saker jag alltid har i skafferiet:
1. Choklad
2. Skorpor
3. Te

Tre kryddor jag alltid har hemma:
1. Rosmarin
2. Timjan
3. Grillkrydda

Tre livsmedel jag använder varje dag:
1. Proviva
2. Bröd
3. Smör

Mina tre favoritgrejer i köket:
1. Vattenkokaren
2. Örtvaggan
3. En vass kniv

Tre saker som inte får komma in i mitt kök:
1. Smutsiga skor
2. Elaka människor
3. Sniglar

Eftersom jag bara förväntas utmana två personer den här gången så ska jag nog klara det! Jag skickar köksutmaningen vidare till Sara och Maja. Visa vad ni går för i köket nu tjejer:)

torsdag 22 januari 2009

Boktips

Ledig dag och vädret är grått och trist som det varit ganska länge nu känns det som. Men jag och sambon ska lysa upp dagen med att luncha på Siam Garden, en trevlig tairesturang här i Karlshamn. De har en liten men underbart god lunchbuffé. Den tycker jag att ni ska prova! Efter lunchen åker vi till östra sidan av Blekinge och hälsar på sambons farfar som vi inte träffat på ett tag. Där blir det fika och en pratstund.



Men innan dess tänkte jag att jag vill ge er ett boktips. Jag har precis för andra gången läst boken Utvald att leva av Jerzy Einhorn. Det är en självbiografi där han med enormt mycket humor, trots allt elände, beskriver sina upplevelser som jude i Polen före, under och efter andra världskriget. Jerzy kom sedan av en slump till Sverige och blev cancerläkare på radiumhemmet i Stockholm och tragiskt nog dog han själv i den sjukdomen år 2000. Boken är absolut ingen underhållning utan den beskriver sanningen, förföljelserna, morden, förtrycket, ja så som verkligheten var för de flesta av Europas judar under kriget. En bok som helt enkelt leder till eftertanke och insikt i hur bra vi har det i Sverige idag. När jag ändå är igång med temat krig och judeförföljerser har jag ett filmtips också. Det är den gamla tv-serien Förintelsen som kommit ut på DVD. Den finns att köpa på Ginza och fast den har 30 år på nacken känns den inte gammal. En av huvudrollerna spelas av Meryl Streep.



Läs boken! Se filmen! Det är dagens bok- och filmtips!

tisdag 20 januari 2009

Pasta e fagioli - Bönsoppa med pasta

Idag har jag haft sovmorgon eftersom jag inte börja jobba förren klockan 15.00! Lång sovmorgon tänker ni då! Nej, riktigt så länge kan jag förstås inte ligga och dra mig utan jag steg upp vid 9-snåret och åt frukost i lugn och ro och sedan bestämde jag mig för att damma av mina gångstavar som stått ensamma i ett hörn alldeles för länge. Det är så att jag är extremt plattfotad och under en längre tid haft problem med att ta långa promenader utan att få väldigt ont i trampdynorna, (vet inte om det heter så på oss människor, men jag väljer att kalla det så, jag tror att det heter fettkuddar på läkarspråk men det tycker jag låter lite knäppt). Nu har jag efter lite väntan hos ortopedkliniken äntligen fått specialtillverkade inlägg till skorna, för att se om det hjälper. Därför tänkte jag att nu är det dags att börja få upp flåset igen och vänja sig vid inläggen och hoppas att smärtan försvinner och håller sig borta. Det blev en stavgångspromenad på 4800 steg vilket jag tyckte var en bra start. Det är väl bäst att ta det lite lugnt i början och låta fötterna anpassa sig till den nya fotställningen. Annars har jag en tendens att överanstränga mig i början för att sen bli sittandes med värk både här och där, vilket oftast leder till att jag tröttnar och struntar i alltihop. Meningen är att det inte ska hända den här gången så det är därför jag smyger igång med mina 4800 steg och sedan får jag öka på det istället. Nog svamlat om mina fötter och stavgång. Nu är det dags för ett nytt recept istället. Förra veckan lagade vi en soppa som jag tycker blev hyfsat god. Eftersom jag är en receptslav som gillar att följa recept till punkt och pricka första gången jag lagar något nytt så kommer jag ju ofta på förbättringar som jag kan prova nästa gång. Ni får orginal receptet som jag hämtat från boken Italien ur Expressen/Kvällsposten/Allt om mats bilagsserie Smaker från hela världen, av mig men med förslag till några ändringar som jag tror skulle kunna funka.





Pasta e fagioli – Bönsoppa med pasta
8 portioner

500 g bruna bönor
1 morot
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar selleri
1 röd chilifrukt eller 1-2 krm cayennepeppar
3 msk hackad persilja
½ dl olivolja
½ dl torrt rött eller vitt vin
2 liter vatten
4 köttbuljongtärningar
3 msk tomatpuré
1 potatis
1 paket bacon
2 msk färsk hackad basilika
1 tsk salt
200 g liten pasta, t ex stelline eller risoni

Lägg bönorna i blöt i ca 12 timmar. Skala och finhacka morot, lök, vitlök och selleri. Kärna ur och finhacka sellerin. Fräs grönsaker och persilja i olivolja i en gryta. Häll på vin och vatten, tillsätt buljongtärningar och tomatpuré och låt koka upp.
Skölj bönorna och lägg dem i grytan. Skala och skär potatis i bitar och tillsätt grytan. Koka under lock tills bönorna blivit ordentligt mjuka, ca 1 ½ timme.
Finstrimla baconet och knaperstek det i en stekpanna. Lägg det i soppan och blanda i basilika. Smaka av med salt.
Blanda ner pastan i soppan och koka enligt förpackningens anvisning.

Förslag till ändringar: Alla grönsaker i soppan är finhackade och det blir en väldigt god, mustig smak av det men det skulle nog vara gott med mer morötter och potatis i större bitar, kanske det också skulle vara gott med någon annan grönsak.
Vi tycker att 1 paket bacon är alldeles för lite. Man kan gott ta i två paket! Vi lät det rinna av på hushållspapper och då försvinner mycket av det onyttiga fettet.
Mer persilja och basilika hade inte heller skadat.
Om du tillsätter mer av allt så glöm inte att späda med mer vatten, dessutom tjocknar soppan när den står och gottar till sig till nästa dag och då skadar det inte heller att späda med vatten. Man vill ju att det ska se ut som soppa och inte som gröt!
Om man inte gillar just bruna bönor kan man ju välja någon annan bönsort som man tycker om.
Några små tips bara, som vi kanske provar nästa gång!

söndag 18 januari 2009

Laxfilé med ädelost och balsamgrönsaker

Det är inte klokt vad tiden springer iväg. Nu är vi redan inne i halva januari och hur många blogg inlägg har jag lyckats prestera....jo ett ynka litet. Alldeles för dåligt. Jag kan faktiskt tala om för er varför. Som några av er läsare vet så släktforskar jag sedan 1 år tillbaka. Tänkte först bara testa lite och se om det var svårt. Jag blev fast på mindre än två veckor! Jag håller inte på hela tiden utan det blir lite när jag känner för det och när det flyter på bra. Ibland kör man fast riktigt ordentligt och man får fundera länge på ett nytt drag för att komma vidare, men sedan kommer man på en ny väg och det blir kul och spännande igen. När jag började släktforska hade jag den fördomen att det bara är pensionärer som släktforskar och tänkte att de kan jag väl inte hålla på med. Men så är det faktiskt inte även om jag nu förstår varför det är en fördel att vara pensionär eftersom det tar ganska mycket tid. Men det är ju så att tycker man att något är riktigt riktigt kul så ser man till att man har tid med det, eller hur!? Okej, jag har kommit in i ett riktigt flyt nu vad gäller släktforskning så det är därför som jag har varit lite slö med att blogga, tyvärr. Även om båda sakerna är lika kul, hinner jag inte med allt på en gång. Måste bara tipsa om en jättebra sida som man kan ha nytta av i lite olika lägen. Det är Birthday.se som jag har börjat använda mig av för att hitta släktingar som fortfarande är i livet. Man kan även ha nytta av den för att hitta en gammal klasskompis, kolla vänners födelsedagar, eller ta reda på vad exet bor nu för tiden! Det finns många anledningar till att kolla in Birthday.se!

Idag har vi lagat en gammal favorit till middag, Lax med ädelost och balsamgrönsaker. Nyttigt med både fisk och grönsaker, och gott naturligtvis. För er som tvekar på balsamvinägern eller ni kanske inte är så förtjusta i fänkål så kan jag tala om att det passar jättebra i hop så jag tycker absolut att ni ska pröva detta recept! Varsågod!

Laxfilé med ädelost och balsamgrönsaker

400-500 g laxfilé
150 g ädelost
2 finhackade gula lökar
1-2 fänkål, skuren i tunna skivor
1 squash i tunna skivor
3-4 morötter i slantar
1-2 röda paprikor
Olivolja
Salt
Peppar
3 msk balsamvinäger
Kokt pressad potatis

Lägg fisken i en smord ugnsfast form. Skär osten i tunna skivor och lägg dem ovanpå fisken. Fräs löken i olja i en stekpanna. Rör ner fänkål, squash, morötter och paprika och låt det fräsa med i några minuter under lock. Slå på vinäger. Lägg grönsakerna runt om fisken och stek i 225° i ca 20 minuter. Servera med kokt pressad potatis.

fredag 9 januari 2009

Lammfärsbiff i pitabröd


Nytt år, nya möjligheter och ny matinspiration. Det är på tiden att jag bjuder er på lite nya recept eftersom det varit dåligt med det på sista tiden. Sedan några veckor tillbaka säljer Kvällsposten/Expressen en kokbok som bilaga till sin tidning. Kokböckerna har olika geografiska teman och jag köper den inte varje vecka, men nästan. Några böcker har jag blivit lite besviken på och några är helt underbara och inspirerande. Ikväll ville vi prova att laga något nytt och eftersom vi har gott om lammfärs i frysen sökte jag efter något snabbt och lättlagat i mina nya kokböcker. Valet föll på Lammfärsbiff i pitabröd ett recept som finns med i boken Grekland. Den här rätten är en blandning mellan hamburgare, kebab och grekisk sallad skulle man kunna säga. En god kombination tyckte vi, så därför får ni också ta del av receptet.


Lammfärsbiff i pitabröd


Till fyra personer behövs:


1 kokt kall potatis

400 g lammfärs

1 dl vatten

1 ägg

3 msk söt grovkornig senap

1/2 dl hackad persilja

1 1/2 tsk salt

1/2 tsk nymald svartpeppar

smör till stekning


SALLAD:

100 g isbergssallad

2 tomater

1 bit gurka

1 paprika

2-3 salldslökar eller 1 rödlök

150 g fetaost

100 g svarta oliver


TILLBEHÖR:

4 pitabröd

tsatsiki


Sätt ugnen på 200 °. Värm pitabröden 4-5 minuter precis före servering.

Strimla salladen och löken, skär tomater och gurka i skivor och tärna paprikan och osten. Blanda grönsaker ost och oliver.

Pressa eller mosa den kokta potatisen Blanda lammfärs, potatis, vatten, ägg, senap, persilja, salt och svartpeppar i en bunke. Forma 4 biffar och stek dem i smör, 3-4 minuter per sida.

Lägg biffarna i de varma pitabröden och servera salladen och tsatsiki till.

söndag 4 januari 2009

GOTT NYTT ÅR!

Så då är snart alla mathelger över och eftersom jag arbetar i en livsmedelsaffär, är jag tacksam för det! Själv var jag ledig julafton och juldagen och jag passade på att njuta för sedan har jag bara haft en ledig dag mellan jul och nyår. Fram tills den här helgen när jag varit ledig, så sköööönt! I morgon är det dags igen och då ska alla lediga handla mat igen eftersom trettonhelgen stundar, puh... Som ni förstår är detta anledningen till att jag inte uppdaterat sedan innan jul, very busy woman works hard for the money!

Vintern har kommit till Blekinge, ikväll har vi -9° och ett tunt lager snö på marken. Vi tog en skön promenad i den friska luften idag och till och med solen tittade fram en stund. Härligt.

Idag provade vi att laga till något nytt med kyckling, nytt för oss alltså. Coq au vin blev det. Vi såg när Per Morberg lagade det i "Vad blir det för mat" och tänkte det kunde vara kul att testa. Vi hade inte riktigt alla ingredienser hemma så vi fick improvisera lite men det blev faktiskt riktigt gott. Däremot tyckte jag inte att det blev snyggt nog att fota så jag struntade i det. Eftersom jag inte har någon egen bild att lägga ut länkar jag istället till receptet här.

Hoppas att ni alla har fått en bra start på det nya året och god fortsättning!