torsdag 30 oktober 2008

Äppeldag 2008

Veckans enda hellediga dag och regnet fullkomligt öser ner! Visserligen är jag inte jättebesviken för nu är det "tillåtet" med inomhusaktiviteter eftersom jag inte sticker näsan utanför dörren i onödan en sådan här dag. Men man blir lite slö. Som tur är kom jag iväg och tränade innan jag insåg vilken gråtrist dag det skulle bli. Annars hade jag nog segat ihop oredentligt. Nu lyckades jag istället skapa lite energi genom en timmes träning på gymet. Efter mitt duktiga träningspass fick det bli en välförtjänt fika! Vadå, klart man förtjänar en fika när man gjort av med kalorier, tycker ni inte... Tanken var att jag sedan skulle tillbringa dagen i trädgården och städa undan krukor, städa ur växthuset och gräva upp dahlialökar men som sagt det regnar och blåser!

Därför får det istället bli en rapport av årets äppeldag. Jag har ju tänkt att Ursulas äppeldag ska bli ett återkommande arrangemang och tradition för mig och mina vänner. De som har tid och lust är välkomna. Jag står för äpplena, eftersom vi alltid har mer än vi behöver och sen delar vi på kostnad för övriga ingredienser samt delar på resultatet av dagen, det vill säga att alla medverkande får sin del av dagens kakor med sig hem som tack för hjälpen! Förra året som var första äppeldagen kom 3 inbjudna vänner och i år kom 2. Låter kanske inte som ett särskilt välbesökt arrangemang men vi får inte plats så många i vårt ganska lilla kök. Hoppas iallafall att fler kan och vill komma nästa år!
I år satsade vi först och främst på att massbaka det jag kallar skånsk äppelkaka. Man varvar äppelklyftor med socker, kanel och ströbröd och sedan toppar man med några rejäla klickar smör. Den här sorten gjorde vi även förra året och de blev faktiskt bättre så. Jag tror det beror på vilken sorts äpplen man använder. I år blev de torrare jämfört med förra året och enda skillnaden var äppelsorten. Förra året använde vi ett äpple som heter Jonatan som passar väldigt bra att lagra på sval plats långt fram i mars månad. I år hade jag plockat äpplen från vårt enda träd i trädgården som jag inte känner till namnet på. Alltså ska jag inte använda den sorten till skånsk äppelkaka fler gånger. Förutom ca 15 skånska äppelkakor, bakade vi även Äppelmazarin i långpanna och där passade den okända äppelsorten mycket bättre. Det receptet kommer här! Vi gjorde dubbel sats och använde den stora långpannan som hör till ugnen.
Äppelmazarin
Ca 24 bitar

3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
125 g smör
2 msk pressad citron

Fyllning
200 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
Rivet skal av 1 citron
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3-4 äpplen

Florsocker att pudra över kakan vid servering

Hacka ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt citronsaft och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175°. Tryck ut degen i en liten långpanna ca 25x40 cm. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
Riv mandelmassan. Vispa ihop mandelmassa, smör och citronskal. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned. Häll smeten i formen.

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i rader i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Låt den kallna. Pudra över florsocker vid servering.



tisdag 21 oktober 2008

Rödbets- och valnötsbrownies

Som ni säkert märkt är jag ganska svag för sötsaker och särskilt choklad, mmm! Jag lockas alltid att prova nya kakrecept med choklad i och den här gången var anledningen att jag hade några rödbetor som jag fått i förra veckans Grönsakslåda. Nu undrar ni om det slagit slint riktigt i huvudet mitt, eller hur!? Jo det är så här: Jag prenumererar ju på KRAV-odlade grönsaker från Grönsaker direkt. Varje vecka finns minst två säsongsgrönsaker i lådan och det är lika spännande att öppna lådan varje gång för att se vad som finns i. Ibland är det grönsaker som jag inte alls brukar använda mig av särskilt ofta och då är det en liten utmaning att hitta något nytt spännande recept att prova. I förra veckans låda fanns både kålrot och rödbeta. Av kålroten valde jag att koka rotmos och det kan jag inte ens komma ihåg om jag gjort någon gång förut i mitt snart 40-åriga liv! Visst har jag ätit rotmos men det är alltid någon annan som lagat till det. Det blev ganska gott faktiskt, men det är inget jag vill äta ofta. Men nu till rödbetorna! Dom låg där i lådan och började se ledsna ut, tre stackars rödbetor och jag hade inga bra idéer om hur jag skulle använda dem. Sen igår satt jag och sorterade min ständigt växande hög med recept och plötsligt visste jag precis vad jag skulle använda dem till. Naturligtvis skulle jag baka brownies. Visst har jag använt grönsaker i bakverk förut, både morötter och squash passar ju bra i olika kakor. Men rödbeta...jo det blev riktigt bra, men sambon är lite skeptiskt. Han gillar inte när han känner bitarna av rödbeta med vetskapen om attdet är just rödbeta...Inte för att han inte gillar rödbetor, jodå, passar jättebra till pyttipanna...rödbetorna finns naturligtvis inte i den här kakan för att smaka rödbeta utan för att skapa en mycket mer saftig och hållbar kaka. Så tveka inte utan våga prova rödbeta i browniesen nästa gång:)



Rödbets- och valnötsbrownies
Ca 25 st.

200 g smör
225 g mörk choklad
3 ägg
4 dl strösocker
3-4 dl kokta, rivna rödbetor
2 msk apelsinlikör eller färskpressad apelsin (jag använde cointreau)
150 g hackade valnötter
1 1/2 dl vetemjöl


Chokladsmörkräm:
75 g grovhackad mörk choklad
3 msk starkt kaffe
50 g rumsvarmt smör
100 g rumsvarm philadelphiaost
1 dl florsocker
Rivet skal av ½ apelsin

Sätt ugnen på 200°. Smält smör och choklad i vattenbad. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner chokladblandningen i äggvispet. Blanda i rödbetor, likör och valnötter. Vänd sist ner mjölet. Häll smeten i en smord och mjölad långpanna, ca 20x30 cm. Grädda i mitten av ugnen 35-40 minuter. Låt kallna.
Smält chokladen till krämen i vattenbad. Blanda i kaffet. Vispa ihop smör, ost, florsocker och apelsinskal. Rör ner en klick av ost/smörblandningen i chokladen. Blanda sedan chokladen i ost/smörblandningen. Bred krämen över kakan och skär upp i rutor. Förvara i kylskåp.

tisdag 14 oktober 2008

Oskarshamn

Nu är det ny vecka igen och den lediga helgen är ett minne blott. Framför mig finns istället en ny jobbhelg...Helgen som gått var vi och hälsade på vänner i Oskarshamn. Eftersom 3 av 4 personer arbetar skift och oregelbundna tider bokades besöket in redan i juli när vi träffades senast. Det var riktigt härligt att komma hemifrån och bli ompysslade. God mat och dryck och trevligt värdpar, det kan inte bli bättre. Tack för en fantastiskt mysig helg Oskarshamnare!


Våra vänner i Oskarshamn påstår att de inte kan laga mat, och de får sådan prestationsångest när Gourmanderna från Karlshamn ska hälsa på, men de lagar alldeles underbart god mat. Jag säger bara Oxfilé! Kan det bli bättre:) Gudomligt gott med ugnsbakaade rotsaker och rödvinssås, mums! Och ett gott rödvin därtill.
Jag var så sugen på den saftiga oxfilén som låg och väntade på tallriken, så jag hann knappt fota innan den var uppäten! Rödvinssåsen syns inte så bra på bilden, men jag lovar, den var superb! Om du blir sugen att prova trots min halvtaskiga bild, hittar du receptet här. Oxfilén är grillad på en OBH Nordica elgrill och jag funderar faktiskt på att köpa en sån, för det blir ett fantastiskt resultat! Kanske man skulle ta och önska sig en i julklapp!

fredag 10 oktober 2008

Alice i äppelträdet!

Idag hade jag egentligen tänkt skriva in ett par recept på kakor som jag bakade förra veckan, men tiden räcker inte riktigt till eftersom jag strax ska iväg och jobba. Därför får ni hålla till godo med några trädgårdsbilder. Vi har enormt mycket äpplen på träden i år, det antar jag att alla har i sina trädgårdar! Veckans lediga dag ägnades därför åt äppelplockning. Vi hann nästan plocka alla nåbara äpplen på ett av sex träd! Lillkatten Alice tyckte det var jättespännande att plocka äpplen, det blev som en lek för henne! Trevlig helg på er, jag återkommer efter helgen.






söndag 5 oktober 2008

Fetaostfyllda lammfärsbiffar med grönsakscouscous

Regn och rusk och hårda vindar är vad den här dagen har att bjuda på. Då gör det inget att jag ska jobba i eftermiddag. Men jag hade faktiskt bytt tid idag för att åka iväg med svampkursgänget och plocka svamp nu på förmiddagen. Behöver jag säga att det blev inställt! Riktigt trist!! Nu får jag försöka byta tid igen och hoppas på bättre väder om två veckor istället. Men inget ont som inte har något gott med sig! Nu fick jag istället tid att bjuda er på ett av mina favoritrecept. De senaste åren har vi tillagat mycket lamm hemma hos oss. Vi tycker att det är riktigt gott och man kan göra mycket olika rätter av det. Dessutom köper vi varje år ett helt nyslaktat lamm av Thomas lillebror, som föder upp ca 10 lamm om året. Då vet vi att lammet haft ett bra liv och levt på samma ställe från födsel till slakt och sluppit onödiga transporter. Vilket bra miljöval va'! Idag ska vi faktiskt hämta årets lamm. Innan vi fryser in brukar vi mala ganska mycket till färs, eftersom vi ofta lagar det här receptet!








Fetaostfyllda lammfärsbiffar med grönsakscouscous
6 portioner

600 g lammfärs
1 ägg
Rivet skal av ½ citron
1 vitlöksklyfta
½ dl ströbröd
100 g fetaost
1 msk olja

Grönsakscouscous

1 purjolök
1 röd och 1 gul paprika
1 zucchini
1 msk smör
3 dl couscous
3 dl grönsaksbuljong
2-3 msk pressad citron
1 dl färsk hackad persilja
Salt
Svartpeppar

Blanda lammfärs, ägg och rivet citronskal. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den i färsen. Tillsätt ströbröd och blanda väl. Låt fetaosten rinna av. Forma 6 biffar av lammfärsen och lägg lite smulad fetaost på varje biff. Nyp ihop färsen noggrant runt osten.

Grönsakscouscous:

Skölj purjolöken noggrant och skär den i skivor. Kärna ur och hacka paprikorna. Skär zucchinin i bitar. Smält smöret i en gryta, lägg i grönsakerna och fräs i några minuter under omrörning. Tillsätt couscousen och häll på buljongen. Låt koka upp, lägg på ett lock och låt grytan stå 7 minuter vid sidan av plattan. Rör sedan om så att grynen blir fluffiga och smaksätt med pressad citron, hackad persilja, salt och peppar.

Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg biffarna med skarven neråt i pannan och stek 5 minuter på varje sida, så att biffarna får en fin stekyta. Tillsätt 1 dl vatten i pannan och låt biffarna puttra tills de är färdiga i mitten. Servera biffarna tillsammans med grönsakscouscousen. Tzaziki passar också bra till